fredag 18 oktober 2013










Motion om begränsning av spinnacker för 22 kvm skärgårdskryssare.


Stående lik längd ........................................................................................... mm.. ....9000 mm
Mätt mot underliket, horn till horn.  Detta för undvikande av dålig sikt föröver.

Halvbredd ...................................................................................................... mm.. ....8000 mm

Underlikslängd .............................................................................................. mm.. ....7000 mm

Maxmått.

Motiv
Spinnackrarna tenderar att bli allt större och klassen allt mindre, en begränsning av spinnacker  kanske är det steg som påverkar regeln minst och viljan att segla i klassen mest.
Begränsning av den så kallade kjolen som skymmer sikten framåt bör göras.  Därav skrivelsen under Stående lik, kanske inte tillräcklig men denna motion är ett förslag och kan säkert skrivas bättre (om den antas).

Mvh
Sven Högelin

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bra initiativ. Jag tycker det verkar som ett mycket bra förslag
Bengt P 22-356

Anonym sa...

Hej Vänner av A22!
Att "runda av hörnen" på vår klass genom att införa begränsningar av spinnakern gör bara att vår klass blir "Neutral" utslätad & ointressant....
-Inget att fascineras av, ger färre seglare!
Min klara ståndpunkt.
Om vi ska få fler A22-seglare så ska måste vi börja ta med andra seglare på tex kvällskappseglingar eller annan närkappsegling i de lokala klubbarna där vi seglar, unga som gamla & låta de få seglingserfarenhet med våra härliga båtar!
Inte heller kostnadsskäl kan nog argumenteras här då våra "kompetenta båtar" med hel segel garderob har en investeringskostnad mellan 100-500 tusen kronor. Att det då skiljer 5- 10 tusen på en större spinne påverkar inget.
Då finns det andra klasser att välja, H-båt, Safir, Soling & andra entypsbåtar.
Visst blir båtarna mer lättseglade för åldrande besättningar & yngre mer oerfarna, men inget som förändrar klassens aktivitet.

-Värna vår konstruktionsklass där olikheter gör vår klass!

Calle 22/ Swe377

Anonym sa...

SK22 är en regelkonstruktion som säkert ändrats ett antal gånger genom åren. Bla annat så infördes fler breddmått i storseglet samt begränsning av förseglen. Tror inte det är så många som går och ojar sig över det idag. Ny mastregel kom för några år sedan. Oavsett vad man tycker så är det en del i regeln att styra upp den på bästa sätt, fritt att motionera om förändringar och årsmötet tar beslut i frågan.
Men naturligtvis vill jag att det ska diskuteras och jag hoppas att det blir tillfälle att göra det på höstmötet.
Olyckligt är när motioner går igenom för intresse saknas och folk rycker på axlarna.

Men jag tvivlar på att man kan locka andra seglare till klassen med användning av allt större spinnacker.

Med vänlig hälsning

Svenne

Anonym sa...

Jag håller inte alls med om att en begränsning av spinnakerstorleken gör klassen ointressant.
Jag tycker inte att det känns ok att segla med så stora segel att man inte ser något föröver. Det är väl intressantare att kunna ha koll på bana och konkurrenter och utifrån detta segla så bra man kan. Prismässigt så handlar det inte om 5-10000 kr mer då dessa segel har ett så litet register att du måste ha fler spinnakers det ökar kostnaden med minst 30000 kr.
Men den främsta invändningen jag har är att man till viss del frångår skärgårdskryssarregelns grundidé att du ska rita den båt du tror du kan segla med en fix segelyta, därför har jag alltid tyckt att det känns lite konstigt med fri spinnaker. Tidigare så fanns det dock en viss sammstämmighet med den fria storleken på genua där riggens mått automatiskt ger en begränsning till vad som är effektivt och att kappseglingsreglerna då krävde att en spinnaker skotades ända in till spinnbommen detta ändrades för ett antal år sedan så att det blev tillåtet att segla spinnakern flying. Med den tidigare skrivningen så kunde man inte segla med så stora spinnakers som man kan göra nu när det är tillåtet att köra dem flying.
Därför tycker jag att det vore bra att införa någon form av begränsning av spinnakerns storlek
bengt p